-->

Back to Basic

Zie je door de (thee)bomen het bos niet meer? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over thee.
Zwarte thee
Laten we beginnen met de meest bekende en tevens meest gedronken thee ter wereld: zwarte thee. Deze thee wordt, van alle soorten thee die er zijn, het meest geoxideerd. Oxideren is een chemisch proces waar ik je nu verder niet mee lastig ga vallen. Ik zou het niet eens kunnen, ik heb scheikunde na een jaar laten vallen omdat ik er de ballen van snapte.
Voordat de theebladeren geroosterd en geoxideerd worden, worden ze gekneusd en beschadigd. Dit is om het proces te versnellen. Zwarte thee is dus altijd vrij fijn en het heeft zijn donkere kleur te danken aan dit oxidatie-proces.
Zwarte thee is over het algemeen sterk van smaak en bevat van alle theesoorten de meeste cafeïne. De beste temperatuur om deze thee te bereiden ligt tussen de 90 en 100 graden. De tijd die de thee nodig heeft om te trekken is afhankelijk van je eigen smaak. Ik drink mijn thee graag sterk en laat hem dan ook gerust meer dan vijf minuten trekken terwijl anderen twee minuten wel genoeg vinden (tip: laat je thee niet te lang trekken als er chilipeper in zit... ik spreek uit ervaring).

Groene thee
Groene thee wordt minimaal of helemaal niet geoxideerd. De verse bladeren worden direct na het plukken snel verhit of gestoomd om het oxidatie-proces te stoppen. Hierdoor behouden ze hun groene kleur. Na het verhitten worden de bladeren gedroogd.
Groene thee is zachter van smaak dan zwarte thee en smaakt vrij fris. De beste temperatuur om deze thee te bereiden is tussen de 70 en 80 graden. Als je water gebruikt dat warmer is dan 80 graden, wordt de thee bitter. Als je van bitter houdt: lekker doen. Zo niet, gebruik dan een thermometer om je water op de goede temperatuur te krijgen.

Witte thee
Witte thee is een luxeproduct. Deze thee ondergaat de minste bewerking. Om de thee te maken worden alleen de beste delen van de plant gebruikt en de thee wordt volledig met de hand verwerkt. De jonge bladeren en knoppen worden aan de lucht gedroogd.
De thee die hieruit ontstaat is subtiel en licht zoet. De beste temperatuur om deze thee te bereiden is, net als bij groene thee, tussen de 70 en 80 graden. Je kunt hem zo lang laten trekken als je wilt, witte thee zal nooit bitter worden tenzij je water gebruikt dat warmer is dan 80 graden.

Oolong thee
Oolong betekent 'zwarte draak' en verwijst naar de zwarte slangen die om de takken van de theebomen kronkelen. Aan kinderen die bang waren voor de slangen, werd verteld dat het eigenlijk kleine zwarte draakjes waren.
Oolong thee wordt gedeeltelijk geoxideerd en ligt daarmee tussen groene en zwarte thee in. Hij heeft het frisse van groene thee en het volle karakter van zwarte thee. De beste temperatuur om deze thee te bereiden is tussen de 85 en 95 graden.

Pu Erh thee
Deze bijzondere thee bestaat uit zowel groene als zwarte thee. Pu Erh ondergaat een speciaal oxidatie-proces en wordt langdurig gerijpt. Je kunt deze thee het beste zetten met water met een temperatuur tussen de 90 en 100 graden.

Kruidenthee
Kruidenthee is officieel geen thee maar een aftreksel van kruiden en planten. Rooibosthee valt hier ook onder. Deze thee kun je het beste zetten met water met een temperatuur tussen de 90 en 100 graden.

Geschreven door Eva



Geen opmerkingen:

Een reactie posten