Zie
je door de (thee)bomen het bos niet meer? In dit artikel vertel ik je
alles wat je moet weten over thee.
Laten
we beginnen met de meest bekende en tevens meest gedronken thee ter
wereld: zwarte thee. Deze thee wordt, van alle soorten thee die er
zijn, het meest geoxideerd. Oxideren is een chemisch proces waar ik
je nu verder niet mee lastig ga vallen. Ik zou het niet eens kunnen,
ik heb scheikunde na een jaar laten vallen omdat ik er de ballen van
snapte.
Voordat
de theebladeren geroosterd en geoxideerd worden, worden ze gekneusd
en beschadigd. Dit is om het proces te versnellen. Zwarte thee is dus
altijd vrij fijn en het heeft zijn donkere kleur te danken aan dit
oxidatie-proces.
Zwarte
thee is over het algemeen sterk van smaak en bevat van alle
theesoorten de meeste cafeïne. De beste temperatuur om deze thee te
bereiden ligt tussen de 90 en 100 graden. De tijd die de thee nodig
heeft om te trekken is afhankelijk van je eigen smaak. Ik drink mijn
thee graag sterk en laat hem dan ook gerust meer dan vijf minuten
trekken terwijl anderen twee minuten wel genoeg vinden (tip: laat je
thee niet te lang trekken als er chilipeper in zit... ik spreek uit
ervaring).
Groene
thee
Groene
thee wordt minimaal of helemaal niet geoxideerd. De verse bladeren
worden direct na het plukken snel verhit of gestoomd om het
oxidatie-proces te stoppen. Hierdoor behouden ze hun groene kleur. Na
het verhitten worden de bladeren gedroogd.
Groene
thee is zachter van smaak dan zwarte thee en smaakt vrij fris. De
beste temperatuur om deze thee te bereiden is tussen de 70 en 80
graden. Als je water gebruikt dat warmer is dan 80 graden, wordt de
thee bitter. Als je van bitter houdt: lekker doen. Zo niet, gebruik
dan een thermometer om je water op de goede temperatuur te krijgen.
Witte
thee is een luxeproduct. Deze thee ondergaat de minste bewerking. Om
de thee te maken worden alleen de beste delen van de plant gebruikt
en de thee wordt volledig met de hand verwerkt. De jonge bladeren en
knoppen worden aan de lucht gedroogd.
De
thee die hieruit ontstaat is subtiel en licht zoet. De beste
temperatuur om deze thee te bereiden is, net als bij groene thee,
tussen de 70 en 80 graden. Je kunt hem zo lang laten trekken als je
wilt, witte thee zal nooit bitter worden tenzij je water gebruikt dat
warmer is dan 80 graden.
Oolong
thee
Oolong
betekent 'zwarte draak' en verwijst naar de zwarte slangen die om de
takken van de theebomen kronkelen. Aan kinderen die bang waren voor
de slangen, werd verteld dat het eigenlijk kleine zwarte draakjes
waren.
Oolong
thee wordt gedeeltelijk geoxideerd en ligt daarmee tussen groene en
zwarte thee in. Hij heeft het frisse van groene thee en het volle
karakter van zwarte thee. De beste temperatuur om deze thee te
bereiden is tussen de 85 en 95 graden.
Pu
Erh thee
Deze
bijzondere thee bestaat uit zowel groene als zwarte thee. Pu Erh
ondergaat een speciaal oxidatie-proces en wordt langdurig gerijpt. Je
kunt deze thee het beste zetten met water met een temperatuur tussen
de 90 en 100 graden.
Kruidenthee
Kruidenthee
is officieel geen thee maar een aftreksel van kruiden en planten.
Rooibosthee valt hier ook onder. Deze thee kun je het beste zetten
met water met een temperatuur tussen de 90 en 100 graden.
Geschreven
door Eva
Geen opmerkingen:
Een reactie posten