Als rasechte theeliefhebster ging ik op zoek naar de meest smerige thee op aarde. Mijn virtuele zoektocht leidde mij naar Tibet, waar het drinken van yakboterthee een alledaags ritueel is. Deze thee wordt gemaakt met, je raadt het al, yakboter. Daarnaast bevat het drankje zout en theebladeren. De meeste buitenlanders vinden de thee absoluut walgelijk, maar voor de bevolking van Tibet is het een belangrijk onderdeel van hun voeding.
In het boek 'Een hotel op het dak van de wereld' schrijft Alec le Sueur een hilarische passage over yakboterthee:
"Hoewel sommige buitenlanders beweren dat ze yakboterthee lekker vinden, kan dit onmogelijk de waarheid zijn. Ze zeggen dat je het moet leren waarderen, maar ze zeggen er niet bij welke ontberingen je moet doorstaan om het te leren waarderen. Als je echt wilt weten hoe yakboterthee smaakt, moet je hem op dezelfde wijze bereiden als de Tibetanen zelf:
1 - Kook water in een zwartgeblakerde pan boven een vuur van yakmest. Niet dat het water daar een bepaalde smaak door krijgt, maar de geur van brandende yakmest dringt in je kleren en schept de juiste ambiance voor een lekker kopje.
2 - Neem een geperst Chinees theetablet, breek er de helft af en laat die in het water vallen. Laat veel te lang trekken.
3. Voeg er meerdere eetlepels zout aan toe.
4. Voeg een scheut soda toe.
5. Schenk dit verrukkelijke mengels in een houten theekan. Pak de kom ranzige yakboter van vorig jaar van de plank. Schep er een handvol uit en gooi die in de theekan. Veeg handen af aan schort. Krachtig roeren totdat de laatste ranzige yakboterklonten in de thee opgelost zijn.
6. Schenk het brouwsel in een Chinese thermoskan en wacht op de komst van nietsvermoedende buitenlanders."
Tibet lijkt me een prachtig gebied en ik wil er graag eens naartoe, maar ik denk dat ik deze thee dan liever oversla... Zouden jullie het aandurven?
Geschreven door Eva
Geen opmerkingen:
Een reactie posten